RD v Jesenici vestavba v Horšovském Týně RD ve Slaném bazénový domek v Srbech rekonstrukce bytu na Letné rekonstrukce bytu v Dejvicích interiér RD ve Velkých Popovicích interiér RD v Kladně RD Vacov BD Zengrova Anglické nábřeží v Plzni vestavba do stodoly v Puclicích rekonstrukce BD v Lochkově rekonstrukce vily v Ostravě RD v Družci dostavba ZŠJC v Lysolajích

rekonstrukce bytu v Dejvicích


Poloha: Praha Dejvice

Investor: soukromá osoba

Plocha: 88 m2

Náklady: 1,3 mio

Stupeň: STS, DSP, DPS, INT

Pro mladou tříčlennou rodinu jsme řešili rekonstrukci bytu v pražských Dejvicích, který se nachází v druhém patře prvorepublikového činžovního domu. V interieru se dochovali některé původní prvky, které byli zrestaurovány do původní podoby (dveře, okna) či uschovány a znovu požity po dokončení stavebních prací (svítidla, solitérní nábytek).

Projekt zahrnoval několik částí. Zpracování studie - konceptu dispozičního a prostorového řešení, návrh interieru a zpracování prováděcí dokumentace pro kompletní rekonstrukci. Jejím hlavním důvodem byl havarijní stav některých instalací, konstrukcí, povrchů a nevyhovující dispozice s dvěma průchozími pokoji a průchozí koupelnou.

Hlavní požadavky klientů byly - zvětšit společný obytný prostor, začlenit do něj kuchyni, maximálně prosvětlit interier, zajistit soukromí jednotlivých pokojů. Díky několika jednoduchým zásahům do dispozice lze ze vstupního prostoru vstoupit do dvou samostatných pokojů, do obytného prostoru, koupelny i na toaletu a balkon. Propojení obývacího pokoje s předsíní a zmenšení koupelny opticky výrazně zvětšilo provzdušnilo a prosvětlilo celý byt.

Místo jedné velké koupelny vznikly na stejné půdorysné ploše dvě nové. Jedna „veřejná“ pro děti a návštěvy přístupná z haly, druhá „soukromá“ minimálních rozměrů pro rodiče, obsahující jen sprchový kout a umyvadlo se vstupem přímo z ložnice.

Vizuelní sjednocení prostor a zároveň jejich přehledného členění bylo dosaženo pomocí principu střídání dvou základních materiálů. Červeného marmolea propojujícího obytný prostor s dětským pokojem a javorového dřeva. To vymezuje v ploše podlahy soukromou zónu ložnice a zároveň je z něj zhotovena hlavní dominanta vstupního prostoru - úložný prostor, který díky velkorysému dimenzování nepůsobí jako skříň ale spíš jako dřevěná stěna - vložený obří prstenec. Ostatní vestavný nábytek je zhotoven v bílé barvě, aby splynul s bílou plochou stěn.

Povrchy v koupelnách jsou kompletně provedeny v bezesparé betonové stěrce, kterou si majitelé velmi oblíbili. Vyniká v kontrastu se zachovanými historickými svítidly a bílou keramikou nových zařizovacích předmětů. Díky přímo-nepřímém nasvětlení realizovaným zářivkami v nice podhledu získává prostor nezaměnitelnou atmosféru.