RD v Jesenici vestavba v Horšovském Týně RD ve Slaném bazénový domek v Srbech rekonstrukce bytu na Letné rekonstrukce bytu v Dejvicích interiér RD ve Velkých Popovicích interiér RD v Kladně RD Vacov BD Zengrova Anglické nábřeží v Plzni vestavba do stodoly v Puclicích rekonstrukce BD v Lochkově rekonstrukce vily v Ostravě RD v Družci dostavba ZŠJC v Lysolajích

vestavba v Horšovském Týně

2006 - 2008


Poloha: Horšovský Týn

Investor: soukromá osoba

Plocha: 75 m2

Náklady: 500 tis.

Stupeň: STS, DSP, PDS, INT

V minulosti klient rekonstruoval dva historické domy v centru města. Po několika letech užívání z jeho strany vznikla potřeba vytvořit separátní přechodné ubytování pro 1-2 osoby, které by mělo obsahovat větší obytnou místnost/ložnici plus veškeré potřebné zázemí (kuchyňka, koupelna, toaleta). Doplnit citlivě stávající objekty drobnou dostavbou a jejím napojením na nevyužitou část jednoho z domů vytvořit fungující celek s důrazem na jednoduchost a vizuální úspornost.

Úpravou krovu spojujícího dvě hlavní hmoty barokních domů vznikl prostor pro obytnou část - hnízdo kryté ze strany rušné ulice, pečlivě usazené ve výšce s fantastickým výhledem na řeku a historické jádro města se zámkem. Díky dispoziční úpravě přilehlých prostor fungující zcela nezávisle.

Dostavba se nachází v druhém podlaží nad labyrintem přízemních objektů navazujících na hlavní hmoty domů. Střechy těchto objektů tvoří platformu, kterou využívá „druhá“ vrstva bydlení jako soustavu srostlých teras různých úrovní. Přístup do 2NP zajišťuje hlavní domovní schodiště, ze kterého se vstupuje do malé haly s kuchyňkou. Na ní jsou napojeny všechny ostatní prostory - hlavní obytná místnost, koupelna a toaleta.

Hmota dostavby je přikryta lapidární dřevěnou fasádou. Různé hustoty dřevěného rastru umožnily rozmanitou práci s prostupem světla a slunce do vnitřních prostor. Část roštu před velkorysým okenním otvorem je posuvná - funguje jako slunolam, ochranná mříž a při odsunutí do souvrství fasády zcela zmizí. Dřevěná paluba exteriérové terasy tak proplouvá do interiéru a spolu s minimem volně stojícího nábytku vyrobeného ve stejném materiálu jako podlaha tvoří pokračování exteriéru - interiérovou krajinu.
Před menším z oken je osazena krycí deska s kruhovou perforací, která do interieru přes den vysílá pole slunečních paprsků a v noci naopak zde integrovaná svítidla osvětlují terasu. V horní části vestavěné skříně je skryta sada zářivek, která přes šikmý strop nepřímo nasvětluje obytný prostor.

V celé realizaci je použito minimum materiálů - dubové dřevo na podlahu a solitérní nábytek, tropické dřevo do koupelny, lakovaná mdf na vestavěné kusy a cementová stěrka (v přírodním a probarvovaném provedení) do koupelny a WC.