RD v Jesenici vestavba v Horšovském Týně RD ve Slaném bazénový domek v Srbech rekonstrukce bytu na Letné rekonstrukce bytu v Dejvicích interiér RD ve Velkých Popovicích interiér RD v Kladně RD Vacov BD Zengrova Anglické nábřeží v Plzni vestavba do stodoly v Puclicích rekonstrukce BD v Lochkově rekonstrukce vily v Ostravě RD v Družci dostavba ZŠJC v Lysolajích

RD Vacov

2008


Poloha: Vacov

Investor: soukromá osoba

Plocha: 142 m2

Náklady: 3,5 mio

Stupeň: STS

Přání klientů bylo vytvořit na krásném místě na Šumavě nedaleko Vacova dům - chalupu, který by z počátku sloužil jako občasné bydlení pro rostoucí rodinu a časem by se mohl proměnit v místo pro bydlení trvalé.

Kromě požadavků investora nejvýrazněji ovlivnilo práci na projektu okouzlující charisma šumavské krajiny a místní architektury. Stavba svým tvarem, proporcí a umístěním na pozemku respektuje archetyp šumavského stavení. Díky podélné proporci, šikmé střeše s výrazným sklonem a materiálovému řešení je na první pohled nenápadná a harmonicky zapadá do svého okolí.

K domu se schází od hlavní cesty svažitým pozemkem skrz sad ovocných stromů. Kromě hlavního vstupu je směrem k cestě navrženo kvůli zachování intimity a ochraně před silným větrem pouze jedno okno - pozorovací oko.

Jihozápadní fasáda se naproti tomu otvírá slunci. V návaznosti na obytný prostor a jeho prosklené plochy je zde umístěna velkorysá terasa, jejíž část zabíhá do hmoty domu a nabízí tak soukromý vesmír odkud lze za každého počasí pozorovat fantastický západ slunce nad údolím.

V severozápadní části domu je navrženo hlavní centrum života - obytný prostor s kuchyní a jídelnou, který je větší částí otevřen do krovu a propojen přes galerii s horním patrem. Zbylá část 1NP obsahuje v minimálních rozměrech provedené zádveří, vstupní halu, dvě ložnice, koupelnu, saunu, technickou místnost a WC.

Horní patro definováno šikmou střechou je koncipováno jako jeden velký otevřený prostor, předělitelný posuvnou stěnou a závěsy. V severní části je propojen s obytným prostorem přes galerii, na opačné straně je navržen atelier pro paní domu s velkým čtvercovým oknem ve štítě. Střední plocha s vlastní mikrokoupelnou má variabilní využití - může sloužit jako herna, úložný prostor, ubytovací jednotka pro 12 kamarádů... Abychom se vyhnuli použití střešních oken zajistili jsme její nasvětlení zářezem do střešní hmoty, který slouží zároveň jako miniterasa.

Stavba může být realizována v několika fázích - přízemí funguje jako samostatná jednotka s možností rozšíření v další etapě do podkroví.